Inalta societate (editia a III a)

Alexander von Schonburg · 2024
de la 42.66 Lei · 3 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Eleganta ignorantei sau de ce sunt miliardarii altfel.

Alexander von Schonburg, temut cronicar modern, ne propune o expeditie prin lumea de poveste a celor frumosi si bogati, a miliardarilor cu iahturi, avioane si submarine personale, cu descendenta nobiliara sau cu palate cumparate peste noapte, in ritmul unui dans nebun pe marginea unei prapastii de lux.

Un pranz pe domeniul englez din Oxfordshire a fost dintotdeauna o piatra de incercare. Asa cum orice invitatie la masa unui aristocrat englez este o piatra de incercare. si pretinde disciplina de fier. Nu, in ceea ce priveste manierele la masa si tinuta e cat de cat usor sa te adaptezi uzantelor englezesti (When in Rome, do as the Romans do!) - conversatia, in schimb, are propriile ei legi in Anglia. Legi cu totul diferite de normele noastre continentale, unde eticheta a fost impusa, in primul rand, de geniul francez predominant in Europa la mijlocul secolului al XVIII-lea. Francezul, la randul sau, dupa credem ca stim, nu are umor, ci spirit, esprit. Diferenta fiind ca spiritul este pretios, superior si uneori chiar sarcastic, in vreme ce umorul se straduieste sa ramana inofensiv.

O persoana cu umor se iubeste pe sine si isi iubeste semenii, dar poate glumi ofensator doar la adresa sa, in cel mai rau caz. Homme d'esprit nu se iubeste nici pe sine, si nu isi iubeste nici semenii si i se potriveste de minune cunoscuta cugetare a irlandezului Oscar Wilde: Mai bine imi pierd un prieten bun, decat sa ratez o gluma buna!

De ce prefera bogatii discretia?

Paul Allen, unul dintre intemeietorii Microsoft, si-a comandat un submarin (galben!) la constructorul Exomos din Dubai. Contractele de vanzare pentru asemenea submarine particulare includ de obicei clauze stricte de confidentialitate. Herald Tribune relateaza ca tuturor inginerilor li se explica foarte limpede ca o gura sloboda poate scufunda o nava.

Dar intr-un articol apare totusi o scurta relatare: De fapt, nu am voie sa vorbesc, dar va pot da asigurari ca e o adevarata opera de arta. Se pare ca numarul submarinelor particulare din marile lumii a depasit o suta si se vorbeste ca si Roman Abramovici ar avea unul. Daca il gasiti, al vostru sa fie, a replicat el arogant, cand i s-a pus intrebarea.

Iar daca incerci sa afli ceva despre clientii sai de la Bruce Jones, seful firmei US Submarines, unul dintre producatori, vei primi urmatorul raspuns: As putea sa va dezvalui numele lor, desigur, dar dupa aceea ar trebui sa va impusc, din pacate.

Top 10 cele mai mari gafe pe care le poti face cand primesti o invitatie:

  1. Sa iei cu tine un cadou nepotrivit, spre exemplu un whisky de calitate medie, pe care sa il bei singur si sa il termini pana la plecare. Darurile facute gazdelor pretind, in general, mare atentie. De fapt, este o impolitete sa oferi mancare sau bautura, amfitrionii neavand nevoie de donatii alimentare care - odata puse pe masa, cum s-ar cuveni - le-ar putea da peste cap meniul stabilit.
  2. Sa calatoresti insotit si de caine, si de...
  3. Copii prost-crescuti, si fara bona cu ei. Daca esti necasatorit si nu ai copii, e suficient si sa iei cu tine un oaspete suplimentar, anuntat in ultima clipa (Uschi este foarte simpatica, va rog sa ma credeti!).
  4. Sa apari prea tarziu la cina si prea devreme la masa de dimineata. Sau abia spre pranz si eventual mahmur, interesandu-te agasat de micul dejun.
  5. Cand esti invitat la tara, sa iei cu tine haine nepotrivite si sa-ti rogi gazdele sa-ti imprumute ce-ti lipseste (Nu am cum sa ies afara in mocasinii mei Gucci de catifea!).
  6. Sa te ratoiesti la servitorii casei sau...
  7. Sa te dai in spectacol cu ei (model Helmut Berger).
  8. Sa ignori obiceiul de a lasa personalului un bacsis generos.
  9. Sa-ti uiti la plecare cateva haine sau incarcatorul telefonului mobil, obligandu-ti gazdele sa faca efortul de a ti le inapoia.
  10. . Sa trimiti scrisoarea de multumire dupa cel putin doua saptamani sau sa uiti cu totul de ea, dar sa scrii, in schimb, un text asa cum am scris eu aici.

High life in larg

Savarona este o alta tinta favorita a snobilor acvatici. Iahtul a fost construit la Hamburg, in 1931, si a apartinut odinioara lui Emily R. Cadwallader, al carei bunic a construit Brooklyn Bridge, iar astazi se afla in proprietatea miliardarului turc Kahraman Sadikoglu.

Saptesprezece saloane grandioase, treizeci si noua de cabine, capacitate pentru un echipaj de cincizeci de persoane, fara spatiu pentru aterizarea elicopterelor, prevazut in schimb cu doua cosuri ca ale Titanicului. Poate fi inchiriat pe doua sute optzeci de mii de euro pe saptamana. Acum cativa ani, Valentino este cel care si-a oferit aceasta delectare. La capatul calatoriei, insa, a trebuit schimbata stravechea instalatie de climatizare.

Regele modei o pusese sa func­tioneze la maximum, zi si noapte, de altfel si spre nemul­tumirea oaspe­tilor infrigurati, pentru simplul motiv ca nu era dispus sa renunte la indragitele sale pulovere din casmir nici la treizeci de grade la umbra.

  • Astazi, cine are bani duce in general lipsa de stil, iar cine are stil duce in general lipsa de bani. Pe timpuri, snobismul indeplinea o anumita functie, cata vreme exponentii inaltei societati impuneau un stil care merita imitat. [...]. Dar, fara modele, snobismul nu poate functiona, iar in ceea ce priveste bunul-gust si bunele maniere, modelele au disparut de mult si astfel snobismul isi traieste resemnat agonia.

    Alexander von Schonburg

Detalii

Categorie
Dictionare si enciclopedii
Fictiune
Timp liber / Hobby / Lifestyle
Autor
Alexander von Schonburg
Traducator
Mihai Moroiu
Editura
Baroque Books & Arts, Baroque Books And Arts, Baroque
Anul publicării
2024
Copertă
Brosata
Dimensiuni
135x200 mm
Pagini
192
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Alexander von Schonburg