Cel mai mic preț
Etruscii
Libris · În stocIstoricul prețului
Descriere
Etruscii au fost o civilizatie proeminenta, care a marcat puternic Italia antica. Cu toate acestea, ei au ramas plini de mistere, ca un popor straniu, a carui limba si cultura au disparut in mare masura. Lucy Shipley ne prezinta insa o viziune cu totul diferita.
Ea scrie despre un popor care facea schimburi comerciale cu grecii si care a influentat dezvoltarea romanilor, care i-a inspirat pe artistii Renasterii si a aprins flacara romantismului, ba chiar continua sa influenteze inca lumea moderna.
Trecand prin colonialism si cucerire, misoginism si mistica, Shipley parcurge istoria etruscilor aducand in discutie cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reinsufletita a acestui popor.
Cartea urmareste drumurile si istoria ideilor etrusce, descriind devenirea obiectelor ce ne-au ramas de la ei din momentul in care au fost create, trecand prin folosirea lor, pierderea si, in fine, reinventarea lor.
De la fesele unei mumii egiptene expusa in salonul lui Bonaparte pana la jefuirea in masa a unui muzeu bombardat, cartea ne poarta printr-o calatorie extraordinara prin arheologia etrusca ajungand, in cele din urma, in locuri surprinzatoare.
In aceasta carte ingenioasa si deschizatoare de drumuri, Shipley ii da cititorului o perspectiva unica asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cat de multe stim despre etrusci, si in acelasi timp cat de multe au ramas nedescoperite.
-
Ficatul de la Piacenza, caci asa a ajuns sa fie denumit acest mic artefact (pe care il putem vedea in muzeul Palazzo Farnese din Piacenza), reprezinta dovada longevitatii si autoritatii uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omenirii: prezicerea viitorului. Forma sa caracteristica era asemanatoare unor obiecte apartinand altor culturi stravechi. S-a pastrat un exemplar similar de lut din marea cetate a Babilonului. Si acest ficat, realizat cu aproximativ 1 400 de ani mai devreme, este acoperit cu inscriptii, in scriere cuneiforma. Intocmai ca Ficatul de la Piacenza, infatiseaza fierea, lobul caudat si vena cava: toate fiind elemente existente in ficatul unei oi reale. In mod ironic, detinem mai multe informatii despre contextul intrebuintarii ficatului din Epoca Bronzului babilonian decat despre exemplarul de la Piacenza.
Detalii
- Autor
- Lucy Shipley
- Traducator
- Daniela Fudulu
- Editura
- Herald
- Anul publicării
- 2019
- Copertă
- Brosata
- Dimensiuni
- 200x130 mm
- Pagini
- 264