Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si calauzitoarea credintei ortodoxe in intreaga Romanie a smereniei

Silvan Theodorescu · 2018
de la 14.24 Lei · 5 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (2)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Cuvioasa Parascheva este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana, ocrotitoarea Moldovei. S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopolee, din parinti bogati si binecredinciosi.

Fratele sau, Eftimie, a urmat viata monahala si, dupa 30 de ani petrecuti la manastire, a fost numit Episcop de Madit. Parascheva si-a petrecut copilaria in casa parintilor sai care au invatat-o deprinderile crestine. Se spune ca, la varsta de 10 ani, auzind citindu-se in timpul unei slujbe Evanghelia dupa Marcu, copila a decis sa-si imparta hainele saracilor. Tanara fiind, a fost ceruta in casatorie de mai multi tineri instariti, insa de fiecare data a refuzat. Dorinta cuvioasei era sa se retraga in pustie si astfel a plecat de acasa fara sa le spuna parintilor sai. Istoriile arata ca tanara s-a inchinat la manastirile din Constantinopole, apoi la locurile sfinte de la Ierusalem, dupa care s-a retras in Pustiul Iordanului.

In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Constantinopoleului de atunci, Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopolee pentru faptul ca Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

  • Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei si calauzitoarea credintei ortodoxe in intreaga Romanie a smereniei

    Theodorescu Silvan

Detalii

Categorie
Biografii, memorii, jurnale / Biografii
Religie & spiritualitate / Religie
Autor
Silvan Theodorescu
Editura
Integral
Anul publicării
2018
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
200x130 mm
Pagini
152
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Silvan Theodorescu